56.22.Z – Regularne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering regularny) i pozostała gastronomiczna działalność usługowa

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: 56.29.Z – Pozostała usługowa działalność gastronomiczna

Kod PKD: 56.22.Z | Sekcja: I | Dział: 56 | Grupa: 56.2 | Klasa: 56.22

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje katering przemysłowy, tj. przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, przez określony czas. Podklasa ta obejmuje także określone umową usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych.

Żywność zazwyczaj przygotowywana jest w jednostkach centralnych.

Podklasa ta obejmuje:

  • przygotowywanie i dostarczanie żywności na podstawie umowy, np. dla przedsiębiorstw transportowych,
  • usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych,
  • działalność stołówek i kawiarni (np. w zakładach przemysłowych, biurach, szpitalach lub szkołach).

Podklasa nie obejmuje:

  • Produkcji gotowej żywności łatwo psującej się,
  • Sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47.

Powiązane kody PKD

56.21.Z

Okazjonalne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering okazjonalny)

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.21

56.30.Z

Podawanie napojów

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.3, Klasa: 56.30

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

82.30.Z

Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów

Sekcja: N, Dział: 82, Grupa: 82.3, Klasa: 82.30