56.22.Z – Regularne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering regularny) i pozostała gastronomiczna działalność usługowa
Polska Klasyfikacja Działalności 2007: 56.29.Z – Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
Kod PKD: 56.22.Z | Sekcja: I | Dział: 56 | Grupa: 56.2 | Klasa: 56.22
Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.
Podklasa ta obejmuje katering przemysłowy, tj. przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, przez określony czas. Podklasa ta obejmuje także określone umową usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych.
Żywność zazwyczaj przygotowywana jest w jednostkach centralnych.
Podklasa ta obejmuje:
- przygotowywanie i dostarczanie żywności na podstawie umowy, np. dla przedsiębiorstw transportowych,
- usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych,
- działalność stołówek i kawiarni (np. w zakładach przemysłowych, biurach, szpitalach lub szkołach).
Podklasa nie obejmuje:
- Produkcji gotowej żywności łatwo psującej się,
- Sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47.