10.85.Z – Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Kod PKD: 10.85.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.8 | Klasa: 10.85

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję dań z mięsa lub drobiu,
  • produkcję dań rybnych, włączając rybę i frytki,
  • produkcję gotowych dań z warzyw,
  • produkcję gotowych dań zawierających kuskus lub wyroby mączne,
  • produkcję pizzy, zamrożonej lub inaczej zakonserwowanej,
  • produkcję dań regionalnych i narodowych.

Podklasa nie obejmuje:

  • produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10,
  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się,
  • sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w 47.11.Z,
  • sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38.Z,
  • przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56,
  • działalności związanej z dostawą żywności, wykonywanej na podstawie umowy.

Powiązane kody PKD

56.21.Z

Okazjonalne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering okazjonalny)

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.21

56.30.Z

Podawanie napojów

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.3, Klasa: 56.30

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

47.81.Z

Sprzedaż detaliczna pojazdów silnikowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.8, Klasa: 47.81