10.83.Z – Przetwórstwo herbaty i kawy

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Przetwórstwo herbaty i kawy

Kod PKD: 10.83.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.8 | Klasa: 10.83

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • dekofeinizację i prażenie kawy,
  • produkcję wyrobów kawowych:
    • kawy mielonej,
    • kawy rozpuszczalnej,
    • ekstraktów i koncentratów kawy,
  • produkcję substytutów kawy,
  • produkcję mieszanek różnych gatunków herbaty oraz mieszanek herbaty maté (herbaty paragwajskiej),
  • produkcję ekstraktów i preparatów z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej),
  • produkcję herbat ziołowych (mięty, werbeny pospolitej, rumianku itp.).

Podklasa nie obejmuje:

  • produkcji inuliny, sklasyfikowanej w 10.62.Z,
  • produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11,
  • przygotowania produktów roślinnych dla celów farmaceutycznych, sklasyfikowanego w 21.20.Z.

Powiązane kody PKD

56.30.Z

Podawanie napojów

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.3, Klasa: 56.30

46.37.Z

Sprzedaż hurtowa herbaty, kawy, kakao i przypraw

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.37

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

47.91.Z

Pośrednictwo w sprzedaży detalicznej niewyspecjalizowanej

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.9, Klasa: 47.91

10.85.Z

Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.85