10.82.Z – Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych

Kod PKD: 10.82.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.8 | Klasa: 10.82

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję kakao, masła kakaowego, tłuszczu i oleju kakaowego,
  • produkcję czekolady i wyrobów czekoladowych,
  • produkcję wyrobów cukierniczych, takich jak: cukierki, karmelki, drażetki, pastylki, nugaty, pomadki, biała czekolada,
  • produkcję gumy do żucia,
  • konserwowanie w cukrze owoców i orzechów, skórek owocowych i pozostałych części roślin.

Podklasa nie obejmuje:

produkcji sacharozy, sklasyfikowanej w 10.81.Z.

Powiązane kody PKD

10.71.Z

Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.7, Klasa: 10.71

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

47.91.Z

Pośrednictwo w sprzedaży detalicznej niewyspecjalizowanej

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.9, Klasa: 47.91

46.37.Z

Sprzedaż hurtowa herbaty, kawy, kakao i przypraw

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.37

46.38.Z

Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.38