10.62.Z – Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych

Kod PKD: 10.62.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.6 | Klasa: 10.62

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp.,
  • mielenie kukurydzy metodą mokrą,
  • wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp.,
  • wytwarzanie glutenu,
  • wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi,
  • wytwarzanie oleju kukurydzianego.

Podklasa nie obejmuje:

  • wytwarzania laktozy (cukru mlekowego), sklasyfikowanego w 10.51.Z
  • produkcji cukru trzcinowego lub buraczanego, sklasyfikowanej w 10.81.Z

Powiązane kody PKD

01.11.Z

Uprawa zbóż innych niż ryż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona

Sekcja: A, Dział: 1, Grupa: 01.1, Klasa: 01.11

01.13.Z

Uprawa warzyw, w tym melony, oraz uprawa roślin korzeniowych i roślin bulwiastych

Sekcja: A, Dział: 1, Grupa: 01.1, Klasa: 01.13

10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.39

10.41.Z

Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.4, Klasa: 10.41

46.38.Z

Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.38

46.90.Z

Sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.9, Klasa: 46.90