10.61.Z – Wytwarzanie produktów przemiału zbóż

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Wytwarzanie produktów przemiału zbóż

Kod PKD: 10.61.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.6 | Klasa: 10.61

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż,
  • przemiał ryżu: produkcję ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego, lukrowanego, parowanego lub preparowanego; produkcję mąki ryżowej,
  • przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych nasion roślin strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych,
  • wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej,
  • wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników.

Podklasa nie obejmuje:

  • produkcji mąki i mączki ziemniaczanej, sklasyfikowanej w 10.31.Z
  • mielenia kukurydzy metodą mokrą, sklasyfikowanej w 10.62.Z

Powiązane kody PKD

10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.11

10.12.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.12

10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.39

10.41.Z

Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.4, Klasa: 10.41

10.42.Z

Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.4, Klasa: 10.42

46.17.Z

Działalność agentów zajmujących się sprzedażą hurtową żywności, napojów i wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.1, Klasa: 46.17

46.31.Z

Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.31

46.38.Z

Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.38

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11