10.61.Z – Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
Kod PKD: 10.61.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.6 | Klasa: 10.61
Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.
Podklasa ta obejmuje:
- przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż,
- przemiał ryżu: produkcję ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego, lukrowanego, parowanego lub preparowanego; produkcję mąki ryżowej,
- przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych nasion roślin strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych,
- wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej,
- wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników.
Podklasa nie obejmuje: