10.51.Z – Wytwarzanie wyrobów mleczarskich

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Przetwórstwo mleka i wyrób serów

Kod PKD: 10.51.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.5 | Klasa: 10.51

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego,
  • produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka,
  • produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej,
  • produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego,
  • produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej,
  • produkcję masła,
  • produkcję jogurtu i kefiru,
  • produkcję serów i twarogów,
  • produkcję serwatki,
  • produkcję kazeiny i laktozy.

Podklasa nie obejmuje:

  • produkcji surowego mleka krowiego i bawolego, sklasyfikowanej w 01.41.Z
  • produkcji surowego mleka owiec i kóz, sklasyfikowanej w 01.45.Z
  • produkcji substytutów mleka i sera nie opartych na mleku

Powiązane kody PKD

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.11

10.13.Z

Produkcja wyrobów z mięsa, w tym wyrobów z mięsa drobiowego

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.13

46.33.Z

Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.33

46.38.Z

Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.38