10.51.Z – Wytwarzanie wyrobów mleczarskich
Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Przetwórstwo mleka i wyrób serów
Kod PKD: 10.51.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.5 | Klasa: 10.51
Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego,
- produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka,
- produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej,
- produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego,
- produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej,
- produkcję masła,
- produkcję jogurtu i kefiru,
- produkcję serów i twarogów,
- produkcję serwatki,
- produkcję kazeiny i laktozy.
Podklasa nie obejmuje: