10.41.Z – Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

Kod PKD: 10.41.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.4 | Klasa: 10.41

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp.,
  • produkcję nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych,
  • produkcję rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp.,
  • przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp.,
  • produkcję niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych,
  • produkcję olejów z ryb i ssaków morskich,
  • produkcję puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju.

Podklasa nie obejmuje:

  • wytapiania i rafinacji smalcu i innych zwierzęcych tłuszczów jadalnych, sklasyfikowanych w 10.11.Z
  • produkcji margaryny, sklasyfikowanej w 10.42.Z
  • mielenia kukurydzy metodą mokrą i wytwarzania oleju kukurydzianego, sklasyfikowanych w 10.62.Z
  • wytwarzania olejków eterycznych
  • przetwarzania olejów i tłuszczów za pomocą procesów chemicznych, sklasyfikowanego w 20.59.Z

Powiązane kody PKD

46.33.Z

Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.33

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.39

10.42.Z

Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.4, Klasa: 10.42

10.13.Z

Produkcja wyrobów z mięsa, w tym wyrobów z mięsa drobiowego

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.13

10.12.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.12