10.39.Z – Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
Kod PKD: 10.39.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.3 | Klasa: 10.39
Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań – mrożonych lub w puszkach,
- konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,
- wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
- produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
- prażenie orzechów,
- produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
- produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak:
- sałatki; pakowane mieszanki sałatek,
- obrane lub pocięte warzywa,
- tofu (ser sojowy).
Podklasa nie obejmuje:
- produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z
- produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 10.61.Z
- konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 10.82.Z
- produkcji gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z
- produkcji sztucznych koncentratów spożywczych