10.39.Z – Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Kod PKD: 10.39.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.3 | Klasa: 10.39

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań – mrożonych lub w puszkach,
  • konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,
  • wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
  • produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
  • prażenie orzechów,
  • produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
  • produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak:
    • sałatki; pakowane mieszanki sałatek,
    • obrane lub pocięte warzywa,
    • tofu (ser sojowy).

Podklasa nie obejmuje:

  • produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z
  • produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 10.61.Z
  • konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 10.82.Z
  • produkcji gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z
  • produkcji sztucznych koncentratów spożywczych

Powiązane kody PKD

10.32.Z

Produkcja soków z owoców i warzyw

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.32

46.31.Z

Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.31

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

56.21.Z

Okazjonalne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering okazjonalny)

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.21

82.92.Z

Działalność związana z pakowaniem

Sekcja: N, Dział: 82, Grupa: 82.9, Klasa: 82.92