10.20.Z – Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków

Kod PKD: 10.20.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.2 | Klasa: 10.20

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp.,
  • produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp.,
  • produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt,
  • produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi,
  • działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb,
  • obróbkę wodorostów.

Podklasa nie obejmuje:

  • przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 03.11.Z,
  • przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 10.11.Z,
  • produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 10.41.Z,
  • produkcji gotowych, mrożonych dań rybnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
  • produkcji zup rybnych.

Powiązane kody PKD

10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.11

10.13.Z

Produkcja wyrobów z mięsa, w tym wyrobów z mięsa drobiowego

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.13

10.85.Z

Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.85

46.38.Z

Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.38

49.41.Z

Transport drogowy towarów

Sekcja: H, Dział: 49, Grupa: 49.4, Klasa: 49.41