10.13.Z – Produkcja wyrobów z mięsa, w tym wyrobów z mięsa drobiowego

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

Kod PKD: 10.13.Z | Sekcja: C | Dział: 10 | Grupa: 10.1 | Klasa: 10.13

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego,
  • produkcję wyrobów z mięsa:
    • kiełbas,
    • wędlin,
    • pasztetów,
    • puddingów mięsnych,
    • „andouillettes” (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków),
    • saveloy (potrawa z mięsa, gotowana na parze, często w cieście).

Podklasa nie obejmuje:

  • produkcji gotowych dań z mięsa (w tym z mięsa drobiowego), zamrożonych, sklasyfikowanej w 10.85.Z
  • produkcji zup zawierających mięso
  • handlu hurtowego mięsem, sklasyfikowanego w 46.32.Z
  • pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z

Powiązane kody PKD

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.11

10.12.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.12

10.85.Z

Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.85

46.32.Z

Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa oraz ryb i wyrobów z ryb

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.32

46.39.Z

Sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana żywności, napojów i wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.39