56.11.Z – Restauracje
Polska Klasyfikacja Działalności 2007: 56.10.A – Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
Kod PKD: 56.11.Z | Sekcja: I | Dział: 56 | Grupa: 56.1 | Klasa: 56.11
Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.
Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to, czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos, czy są im dostarczane.
Podklasa ta obejmuje działalność:
- restauracji,
- kawiarni,
- restauracji typu fast food,
- barów mlecznych,
- barów szybkiej obsługi,
- lodziarni,
- pizzerii,
- miejsc z żywnością na wynos,
- restauracyjną lub barową prowadzoną w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.
Podklasa nie obejmuje:
Sprzedaży detalicznej żywności z automatów,
gastronomicznej działalności usługowej.