56.11.Z – Restauracje

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: 56.10.A – Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne

Kod PKD: 56.11.Z | Sekcja: I | Dział: 56 | Grupa: 56.1 | Klasa: 56.11

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to, czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos, czy są im dostarczane.

Podklasa ta obejmuje działalność:

  • restauracji,
  • kawiarni,
  • restauracji typu fast food,
  • barów mlecznych,
  • barów szybkiej obsługi,
  • lodziarni,
  • pizzerii,
  • miejsc z żywnością na wynos,
  • restauracyjną lub barową prowadzoną w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.

Podklasa nie obejmuje:

Sprzedaży detalicznej żywności z automatów,

gastronomicznej działalności usługowej.

Powiązane kody PKD

56.21.Z

Okazjonalne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering okazjonalny)

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.21

56.30.Z

Podawanie napojów

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.3, Klasa: 56.30

55.10.Z

Hotele i podobne obiekty zakwaterowania

Sekcja: I, Dział: 55, Grupa: 55.1, Klasa: 55.10

55.20.Z

Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania

Sekcja: I, Dział: 55, Grupa: 55.2, Klasa: 55.20

55.30.Z

Pola kempingowe i pola namiotowe

Sekcja: I, Dział: 55, Grupa: 55.3, Klasa: 55.30

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

82.30.Z

Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów

Sekcja: N, Dział: 82, Grupa: 82.3, Klasa: 82.30