56.30.Z – Podawanie napojów

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Przygotowywanie i podawanie napojów

Kod PKD: 56.30.Z | Sekcja: I | Dział: 56 | Grupa: 56.3 | Klasa: 56.30

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie napojów do konsumpcji na miejscu.

Podklasa ta obejmuje działalność:

  • barów,
  • tawern,
  • koktajlbarów,
  • dyskotek (serwujących głównie napoje),
  • piwiarni i pubów,
  • sklepów z kawą,
  • pijalni soków owocowych,
  • sprzedawców napojów w ruchomych punktach,
  • przygotowywania i podawania napojów w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.

Podklasa nie obejmuje:

  • odsprzedaży opakowanych lub gotowych napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47,
  • sprzedaży detalicznej napojów z automatów,
  • działalności dyskotek i sal tanecznych, z wyłączeniem serwujących napoje.

Powiązane kody PKD

56.21.Z

Okazjonalne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering okazjonalny)

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.21

56.30.Z

Podawanie napojów

Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.3, Klasa: 56.30

47.11.Z

Sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

47.25.Z

Sprzedaż detaliczna napojów alkoholowych i bezalkoholowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.2, Klasa: 47.25

47.78.Z

Sprzedaż detaliczna pozostałych nowych wyrobów

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.7, Klasa: 47.78

47.81.Z

Sprzedaż detaliczna pojazdów silnikowych

Sekcja: G, Dział: 47, Grupa: 47.8, Klasa: 47.81

68.20.Z

Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi

Sekcja: L, Dział: 68, Grupa: 68.2, Klasa: 68.20

82.30.Z

Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów

Sekcja: N, Dział: 82, Grupa: 82.3, Klasa: 82.30

93.11.Z

Działalność obiektów sportowych

Sekcja: R, Dział: 93, Grupa: 93.1, Klasa: 93.11