28.93.Z – Produkcja maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności, tytoniu i produkcji napojów

Polska Klasyfikacja Działalności 2007: Produkcja maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności, tytoniu i produkcji napojów

Kod PKD: 28.93.Z | Sekcja: C | Dział: 28 | Grupa: 28.9 | Klasa: 28.93

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję suszarni do produktów rolniczych,
  • produkcję urządzeń dla przemysłu mleczarskiego, takich jak:
    • wirówki do mleka,
    • maszyny i urządzenia do przetwórstwa mleka (np. homogenizatory),
    • masielnice, maszyny do formowania masła,
    • maszyny i urządzenia do produkcji sera (homogenizatory, prasy i maszyny do formowania itp.),
  • produkcję maszyn i urządzeń dla przemysłu zbożowego, takich jak:
    • maszyny do czyszczenia, sortowania lub klasyfikowania nasion, ziarna lub suszonych warzyw strączkowych (wialni, przesiewaczy, opylaczy, szczotkarek i podobnych urządzeń),
    • maszyny do produkcji mąki i mączki itp. (młyny zbożowe, podajniki, przesiewacze, oczyszczacze otrąb, mieszarki, łuszczarki ryżu i grochu),
  • produkcję pras, tłoczni i zgniatarek, stosowanych przy produkcji win, soków owocowych itp.,
  • produkcję maszyn używanych w piekarnictwie oraz do produkcji makaronów lub podobnych wyrobów, takich jak:
    • piece piekarskie, mieszarki i dzielarki do ciasta, formierki, krajarki pieczywa itp.,
  • produkcję maszyn i urządzeń do przetwarzania różnorodnej żywności, takich jak:
    • do produkcji wyrobów cukierniczych, kakao, czekolady, cukru, piwa; do przetwórstwa mięsa lub drobiu, owoców, orzechów lub warzyw; do przetwórstwa ryb, skorupiaków lub pozostałych produktów pochodzących z morza,
    • maszyny do filtrowania i czyszczenia,
    • urządzenia do przemysłowego przetwarzania żywności lub produkcji napojów, pozostałe,
  • produkcję maszyn i urządzeń do otrzymywania lub przetwarzania tłuszczów lub olejów roślinnych lub zwierzęcych,
  • produkcję maszyn i urządzeń do przetwórstwa tytoniu, produkcji papierosów, cygar, tytoniu fajkowego lub do żucia, tabaki,
  • produkcję maszyn i urządzeń do przygotowywania potraw w hotelach i restauracjach.

Podklasa nie obejmuje:

  • produkcji urządzeń do naświetlania żywności i mleka, sklasyfikowanej w 26.60.Z
  • produkcji maszyn i urządzeń do pakowania, zawijania i ważenia, sklasyfikowanej w 28.29.Z
  • produkcji maszyn i urządzeń do czyszczenia, sortowania i klasyfikowania jaj, owoców i pozostałych płodów rolnych (z wyłączeniem nasion, ziaren i suszonych roślin strączkowych), sklasyfikowanej w 28.30.Z

Powiązane kody PKD

10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.11

10.12.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.12

10.13.Z

Produkcja wyrobów z mięsa, w tym wyrobów z mięsa drobiowego

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.13

10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.39

28.29.Z

Produkcja pozostałych maszyn ogólnego przeznaczenia, gdzie indziej niesklasyfikowana

Sekcja: C, Dział: 28, Grupa: 28.2, Klasa: 28.29

28.30.Z

Produkcja maszyn dla rolnictwa i leśnictwa

Sekcja: C, Dział: 28, Grupa: 28.3, Klasa: 28.30

33.12.Z

Naprawa i konserwacja maszyn

Sekcja: C, Dział: 33, Grupa: 33.1, Klasa: 33.12

33.20.Z

Instalowanie maszyn przemysłowych, sprzętu i wyposażenia

Sekcja: C, Dział: 33, Grupa: 33.2, Klasa: 33.20

71.12.Z

Działalność w zakresie inżynierii i związane z nią doradztwo techniczne

Sekcja: M, Dział: 71, Grupa: 71.1, Klasa: 71.12

77.39.Z

Wynajem i dzierżawa pozostałych maszyn, urządzeń oraz dóbr materialnych, gdzie indziej niesklasyfikowana

Sekcja: N, Dział: 77, Grupa: 77.3, Klasa: 77.39

95.29.Z

Naprawa i konserwacja artykułów użytku osobistego i domowego, gdzie indziej niesklasyfikowana

Sekcja: S, Dział: 95, Grupa: 95.2, Klasa: 95.29